Fietsschoenen kopen?

Er zijn verschillende soorten schoenen op de markt voor op de racefiets, de mountainbike en de trekkingfiets.

Bij raceschoenen wordt het verschil gemaakt in de zool, de sluiting en het materiaal van de schoen. Een raceschoen heeft altijd een gladde zool en is liefst heel stijf. Zo haal je het hoogst mogelijke rendement uit je inspanning. Wat betreft het sluitingsmechanisme hebben instapmodellen vaak alleen klittenbandsluitingen en schoenen in de duurdere segmenten vaak één of twee draaisluitingen, die de schoen goed en gelijkmatig strak trekken.

Waar een raceschoen een gladde zool heeft, heeft een mountainbikeschoen een zool met noppen. Daardoor heb je een goede grip als je even van de fiets af moet stappen. MTB-schoenen hebben vaak extra verstevigingen bij de hak en bij neus, die je voet beschermen als je bijvoorbeeld een grote boomwortel raakt.

Ga je graag op fietsvakantie of gebruik je een trekkingfiets voor woon-werkverkeer? Dan is een trekkingschoen vaak een goede optie. Deze schoenen lijken erg op MTB-schoenen, met als verschil dat een trekkingschoen een zachtere, soepelere zool heeft. Trekkingschoenen zijn niet geschikt voor langere wandelingen, maar je kunt er tijdens je tocht wel prima een kortere wandeling mee maken in een of ander leuk stadje.

We begeleiden je bij Vida-Sport graag naar de voor jou juiste fietsschoen. Want zelfs al weet je welk type fietsschoen je nodig hebt, dan moeten er toch nog verschillende keuzes gemaakt worden. Een stijve en lichte carbonzool voor op de racefiets? Of eerder composiet of zelfs rubber? En als sluiting een draaisluiting? Een gespsluiting? Of een instapmodel met een klittenbandsluiting?

En tot slot ga je ook goed letten op de ventilatie van de schoenen en op de pasvorm. Weet dat je bij een ‘koersschoen’ al genoeg hebt aan 2 tot 3 millimeter speling voor je langste teen. Dat is dus een duidelijk verschil met een gewone schoen!

Onze topmerken: Northwave, Shimano, Sidi.